Een eigen creatieve en circulaire plek: één jaar later.

Dat meer dan 25 creatief zelfstandig ondernemers zelf hun plek bouwden met een prachtige klimaatadaptieve tuin.

Bianca Ernst namens het bestuur: Charlotte Ernst en Simone Tenda.
8 december 2018

Een eigen creatieve en circulaire plek: één jaar later.Een eigen creatieve en circulaire plek: één jaar later.

Een tuin 100% opgebouwd uit gedoneerd groen van Utrechtse buren en vrienden. Een gebouw voor 90% gebouwd met bestaande materialen uit de regio.

Nu een jaar later zijn wij als bestuur ontzettend trots op wat we dagelijks met elkaar neerzetten. Een plek waar het heel fijn vertoeven is. Waar mensen hun talent kwijt kunnen maar ook heerlijk zichzelf kunnen zijn. Waar heel snel en makkelijk verbindingen worden gelegd.

We ontvingen meer dan 3000 bezoekers en buurtbewoners. Deelnemers aan ruilmarkten, festivals, workshops, rondleidingen, werksessies of professionals die zelf met thema’s als Circulair, Gebiedsontwikkeling, Duurzaamheid en Experiment aan de slag gingen op onze locatie.

Het contrast met onze huurders is soms groot. De jasje dasje van de provincie, gemeente of het bedrijfsleven tegenover de kleine creatieve zelfstandige. Het levert interessante inzichten maar ook verbazing op. ‘Waar praten die mensen in hemelsnaam over Bianca?’ Hoor ik dan. Als we de creatieve denkkracht en passie van onze leden nou eens goed konden mengen met het systeemdenken van de professionals die ons bezoeken, wat een impact bereiken we dan.

Natuurlijk blijft het ook keihard werken voor ons. We geven allemaal veel vrijwillige uren, of zoals in een meer economische context wordt gezegd: inkind uren, om deze plek te maken. Daarnaast moet een ieder van ons hard werken om voldoende inkomen binnen te halen. Een arbeidsuur van een creatieve doener doet zo’n 35 euro gemiddeld, vergelijk dat maar eens met de zelfstandig professional in de zakelijke dienstverlening, ict, ontwerpbranche of het wetenschappelijk werkveld.

Ontzettend trots zijn we op wat we bereikt hebben, binnen onze coöperatie en in het Werkspoorkwartier. Samen werken we langdurig aan een creatief en circulair maakgebied. En het wordt gezien, want we hebben met Werkspoorkwartier zelfs de award voor Beste Circulaire Werklocatie 2018 van Nederland gewonnen en worden als Hof van Cartesius vermeld in het jaarboek Stedenbouwkunde als aanjagers voor de gebiedsontwikkeling.

Maar het knaagt ook. Het gebrek aan inhoudelijk gesprek en oprechte interesse.

We lijken een studie-object en pr-actie geworden. De wethouder toont trots het Hof als onderdeel van Citydeal – de circulaire stad. De kennisinstellingen vertellen trots over hun bevindingen op circulair ontwikkelen in Werkspoorkwartier, de Provincie of Cirkelstad noemt het Hof als pioniers en voorbeeldproject in de regio. Interessante symposia of expertmeetings over ‘circulair ontwikkelen’, ‘bottom-up ontwikkelen’, ‘stad van de toekomst’ worden georganiseerd in Utrecht en op ons Hof.

Al deze partijen praten over ons, niet met ons.

We worden hooguit gevraagd aan te sluiten, te luisteren of vragen te beantwoorden van experts die betaald worden om te vertellen over hetgeen wij dagelijks proberen te doen. Over hoe het volgens hen, gebaseerd op onderzoek, moet. Zelden wordt ons gevraagd ons verhaal te delen, onze leerpunten voor anderen, de kennis die we hebben opgedaan, de moeite die het kost en de redenen van het succes.

Naast het Hof als plek voor creatieve makers hebben we een missie: anderen inspireren en meekrijgen in een stap richting een nieuwe economie. Waar mensen rekening houden met de gevolgen van hun handelen voor elkaar en onze planeet. Waar er plek is voor iedereen in de stad. Een economie waar de creatieve makers en doeners op hetzelfde niveau worden gewaardeerd als de commerciële partijen en institutionele denkers en onderzoekers.

Wat wij moeten doen om die stap te zetten houdt ons meer bezig dan een jaar geleden. Hoe we dat met jou kunnen doen, willen we graag weten.